12 December 2007

Globaliseringsrådet is Johan Norberg IV

"Tänk om allt vore så bra som Johan Norberg skriver på SvD Brännpunkt 25/11 (”76000 färre fattiga varje dag”). Världen blir allt rikare, färre dör i förtid och miljöproblemen löser sig bara vi blir ännu rikare.

Artikeln – som bygger på Norbergs rapport till Globaliseringsrådet – är späckad med statistik, vilket är förrädiskt därför att en del är sant.

Annat är halvsant därför att han har valt ut just sådana fakta eller tidsperioder som passar hans syfte, att likt Voltaires Pangloss försöka övertyga oss att vi lever i den bästa av världar.

Men då måste både Norberg och Pangloss också blunda för mycket.

I Norbergs värld lyfts 76000 människor varje dag ur fattigdomen. Visst, det stämmer om man väljer fem speciella år och Världsbankens ena, extrema definition av fattigdom, att bara ha en dollar om dagen.

Med dess andra definition, två dollar per dag, har inte antalet fattiga minskat på 25 år. De är fortfarande ungefär två och en halv miljarder.

Andelen har krympt från 67 till 48 procent, men det finns lika många fattiga. Trots att världen har blivit nästan dubbelt så rik."

Globaliseringsrådet is Johan Norberg Del 1 Del 2 Del 3



SvD Ett hjärta rött