15 October 2007

Globaliseringsrådet is Johan Norberg

Är globalisering bra eller dåligt? Det har globaliseringsrådet frågat sig fem gånger under ett halvår, tills de gav upp och istället lät min guru, den högst opartiske globaliseringsexperten Johan Norberg ta över och göra en "fair and balanced(pdf)" uppskattning av läget.

Globaliseringsrådet (dvs Johan Norberg) har kommit fram till att globalisering är skitbra och kommer att göra, bara vi håller vår konsumtion uppe och utflyttning av företag till u-länder, att dessa u-länder snart att ha lika hög BNP och konsumera lika mycket som vi gör i väst, utan att vi här på något sätt behöver göra avkall på våra allt mer luxiösa vanor.

Ökad BNP är naturligtvis den indikator man ska använda när man mäter fattigdomsminskning, det ser man ju i USA och Kina där alla numera är rika och fattigdom inte längre existerar.

Globalisering leder till avregleringar av ekonomin - att den sen inte leder till ökad demokrati kan man strunta i eftersom folk i allmänhet tror att "a free market" är detsamma som ett fritt demokratiskt sa
mhälle. Och får man ändå frågan kan man ju alltid säga att det tar lite tid innan de positiva effekterna slår igenom (100 år ungefär)

Och eftersom jorden har outsinliga naturresureser, kommer priset på dessa råvaror bara minska i takt med att utvinningen av uran, kol, olja och mineraler, skogsavverkning och efterfrågan på dessa ökar.

Så att oroa sig för att naturesurser ska ta slut, "peak oil" eller att öknar skulle breda ut sig där det tidigare var regnskog är bara fånig alarmism.

Sen är det viktigt att underklassen vänjer sig att bli mer "flexibla" med sin anställningstrygghet och mer "anpassningsbara" till en ökad lönekonkurrens med u-länder.

Globalisering is Good
!

Dn