25 March 2007

U-Shopping is Good!

CUFs U-Shopping förklarar för alla humanrights-terrorister varför frihandel inte har några negativa effekter och avlivar 5 myter (eller 3 åtminstone för dom verkar inte ha hittat fler);

MYT 1: Fri handel är skadligt för miljön då varor transporteras långa sträckor!

CUF skriver; "Handeln i sig är inte skadligt för miljön utan det är bränslet i transporterna"

No shit? Om man bara hade hittat miljövänligt bränsle så hade transporterna inte varit ett problem. Önsketänkande är ju ett jättebra argument! 10 poäng!

Men transporterna är väl inte huvudargumentet, snarare att miljöproblemen exporteras till länder med sämre förmåga att leva upp till miljökrav. Men lite utsläpp är väl ingen som dött av?

MYT 2: Fri handel gynnar enbart de rika länderna som kan flytta produktionen till fattigare länder.

CUF skriver; "Det finns många tydliga exempel på länder där handel och öppenhet lett till resultat."

Handel har funnits sedan stenåldern men möjligheten att utnyttja förtryckt arbetskraft i diktaturer på andra sidan jorden är relativt ny och när man som jag och CUF övergått från att betrakta handel som vanliga ekonomiska transaktioner och istället börja betrakta det som fundamentalistisk religion med magiska egenskaper, så vill man ju inte gärna häda genom att titta på exempel som strider mot ens religiösa övertygelse...

MYT 3: Fri handel leder till barnarbete, sämre arbetsvillkor och lägre löner!

Barnarbete är ju bra, det har ju redan flera neoliberala tank-tänkare påpekat. Det är mycket bättre än barnprostitution och slavhandel (som iof inte är att förakta heller i min mening) För att utländska företag hjälper ju till att höja löner och förbättra arbetsvillkoren genom sitt otroliga stöd för fackföreningar i länderna de huserar i. För att inte tala om deras starka stöd för demokrati och mänskliga rättigheter.



Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant?